Chałka z kruszonką

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Wydaje się skomplikowana do przygotowania, a tak naprawdę robi się prosto, wystarczy podzielić ciasto i zaplatać w warkocz i posypać kruszonką. Idealna na śniadanie z miodem lub dżemem.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sposób przygotowania kruszonki:
    1. Wszystkie składniki na kruszonkę, łączę ze sobą za pomocą blendera.
    Sposób przygotowania ciasta:
    1. Mleko lekko podgrzewam, drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, jedną łyżkę mąki i wlewam mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
    2. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier waniliowy, wbijam jajko całe i dwa żółtka, białka odstawiam na bok. Masło rozpuszczam studzę, wlewam do mąki. Na koniec dodaję wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.
    3. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat, dzielę na 2 części. Z pierwszej robię trzy równe wałeczki (dł. ok. 20 cm), następnie robię z nich warkocz. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynności powtarzam dla pozostałej części ciasta, układam chałki na jednej blasze z zachowaniem odstępu. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do temp. 180°C.
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Chałka

Chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Smacznego
  • kruszonka 2. 4. Chałki smaruję roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypuję kruszonką, piekę 20-25 min (180°C) .
  • chałka 3. 5. Gotowe.
    6. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować