REKLAMA

Drożdżowa chałka z kruszonką

wyświetlono: 103 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Puszysta, aromatyczna, nie za słodka chałka drożdżowa z kruszonką. Polecam na śniadanie z masłem, dżemem, miodem, czy też masłem orzechowym - w zależności od upodobań.

opublikowany: 05.05.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 2 godz. 15 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    250 ml mleka, lekko ciepłego
    70 g cukru
    20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
    1 jajko (rozmiar M) w temperaturze pokojowej
    500 g mąki pszennej
    60 g miękkiego masła (można rozpuścić w garnuszku)
    szczypta soli

    Kruszonka:
    60 g mąki pszennej
    40 g masła
    30 g cukru

    Dodatkowo:
    1 jajko
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

    Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól, jajko, miękkie masło (można rozpuścić w garnuszku), wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego).

    Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

    W międzyczasie można zabrać się za przygotowywanie kruszonki. Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce i zagnieść.

    Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i podzielić na 3 równe części. Uformować 3 wałki o długości równej długości blachy, na której będzie pieczona chałka.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zawinąć pod spód chałki. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

    Wyrośniętą chałka posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.

    Piec w nagrzanym piekarniku około 35 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół, aż ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

    Drożdże instant:
    W przypadku użycia drożdży instant wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Asica35 assss

CHAŁKA DROŻDŻOWA

W SAM RAZ NA ŚNIADANIE :)

kategoria: Pieczywo chałka opublikowany: 22.01.2018 | wyświetlono: 615 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE