Chałka drożdżowa z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Drożdże wykruszyć do.miski, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 1/3 szklanki mleka, dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia, aż drożdże podwoją objętość.
2.Do miski z drożdżami dodać mąkę, ciepła wodę, cukier, sól, jajka i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Na końcu dodać roztopione mało, wyrabiać aż ciasto bedzieb lśniące.Ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
3.Na podsypaną mąka stolnicę wylozyc ciasto i podzielić na 4 części, uformować walki o tej samej długości. Jeden koniec wszystkich wałków złączyć i zaplątać warkocz.
4.Chałkę posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem i.posypac sezamem. Chałkę pozostawić do wyrośnięcia.
Komentarze