Chałka drożdżowa z sezamem

5 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na podwieczorek polecam chałkę drożdżowa.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
    5 dag świeżych drożdży
    1 jajko
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    1 szklanka ciepłej wody
    1/4 łyżeczki soli
    10 dag roztopionego masla
    2 łyżki sezamu
    1 białko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Chałka

Chałka drożdżowa z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Drożdże wykruszyć do.miski, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 1/3 szklanki mleka, dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia, aż drożdże podwoją objętość.
  • 2. Do miski z drożdżami dodać mąkę, ciepła wodę, cukier, sól, jajka i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Na końcu dodać roztopione mało, wyrabiać aż ciasto bedzieb lśniące.Ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
  • Chałka drożdżowa z sezamem 3. Na podsypaną mąka stolnicę wylozyc ciasto i podzielić na 4 części, uformować walki o tej samej długości. Jeden koniec wszystkich wałków złączyć i zaplątać warkocz.
  • Chałka drożdżowa z sezamem 4. Chałkę posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem i.posypac sezamem. Chałkę pozostawić do wyrośnięcia.
  • 5. Pieczenie: 1 godzinę w temp. 170 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam Mąka pszenna Jajka Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować