Chałka drożdżowa

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób

Jeszcze ciepłą kromkę można posmarować masłem.

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    Pół paczki drożdży
    2 jajka
    Pół szklanki cukru
    Opakowanie cukru waniliowego
    1 szklanka mleka
    Szczypta soli
    Pół kostki margaryny
    Kruszonka:
    ¼ kostki margaryny
    Pół szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Chałka

Chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski rozgnieść drożdże, dodać cukier. Dolać ciepłego mleka oraz mąkę. Wymieszać dokładnie.
    Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut aby ciasto wyrosło.
    Pół kostki masła rozpuścić. Ostudzić.
    Jajka ucieramy z pół szkl. Cukru i cukrem waniliowym do gładkiej masy.
    Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, mleko, roztopione masło i utarte jajka. Zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia.
    Kruszonka: margarynę, mąkę i cukier zagnieść.
    Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części. Formować każdy w wałek. Zapleść w warkocz. Chałkę posmarować jajkiem. Posypać kruszonką. Piec w temp. 180 C na 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować