Chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski rozgnieść drożdże, dodać cukier. Dolać ciepłego mleka oraz mąkę. Wymieszać dokładnie.
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut aby ciasto wyrosło.
Pół kostki masła rozpuścić. Ostudzić.
Jajka ucieramy z pół szkl. Cukru i cukrem waniliowym do gładkiej masy.
Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, mleko, roztopione masło i utarte jajka. Zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka: margarynę, mąkę i cukier zagnieść.
Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części. Formować każdy w wałek. Zapleść w warkocz. Chałkę posmarować jajkiem. Posypać kruszonką. Piec w temp. 180 C na 50 minut.
Komentarze