Chaczapuri w moim wydaniu

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Chaczapuri to pyszne danie które robi się bardzo szybko. Ciasto uformowane na kształt łódki a w nim jajko i ulubione sery. Polecam wszystkim wypróbować.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ok. 500 g mąki

    30g drożdży w kostce

    5 łyżek oleju

    ok. 260ml ciepłej wody

    1 płaska łyżka soli oraz cukru

    dodatkowo:

    4 jajka

    ulubione sery u mnie:

    ok. 15 dkg sera żółtego u mnie gouda

    ser camembert (użyłam pół)

    3 oscypki

    ser halloumi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Chaczapuri w moim wydaniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczam z wodą ,cukrem i odstawiam na 5 minut.

    Po tym czasie dodaje zaczyn do mąki a następnie olej i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na ok. 40 minut.
    Wszystkie sery ze sobą łączę. Goudę i oscypki ścieram na tarce o grubych oczkach a resztę kroję.

    Z ciasta formuję duży placek a następnie kroję go na 4 części. Najlepiej by były to prostokąty. Każdy prostokąt zwijam w łódkę tak by boki były grubsze. Na środek układam sery a następnie delikatnie wbijam jajka.

    Piekę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować