Boeuf strogonow w moim wydaniu

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Strogonow pojawia się w naszych kuchniach przy mniejszych lub większych spotkaniach rodzinnych, wołowina dobrej jakości nadaje potrawie esencjonalny bogaty smak, dodatki bywają różne, bo jak wiadomo ile Gospodyń tyle przepisów :).

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    - 1 kg wołowiny, u mnie mięso z łaty bez tłuszczu
    - 3-4 ogórki kiszone
    - 1 puszka groszku
    - 1 świeża czerwona papryka
    - 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
    - 10 pieczarek
    - 1 łyżeczka ostrej papryki
    - 2 łyżeczki słodkiej papryki
    - ziele angielskie
    - listek laurowy
    - smalec
    - pieprz
    - sól
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Strogonow

Boeuf strogonow w moim wydaniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy pół kostki smalcu i smażymy mięso. Na patelni blanszujemy cebulę. Gdy mięso jest już rumiane i obsmażone dodajemy cebule z patelni, zalewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy sól, listek laurowy i ziele angielskie, przykrywamy i dusimy.

    2. Pieczarki kroimy w cienkie płaty, obsmażamy na tłuszczu, lekko solimy i łączymy z bulgoczącym wywarem, dokładamy przyprawy i ogórka kiszonego pokrojonego w podłużne słupki. Wszystko razem dusimy, mięso powinno być kruche ale nie rozpadające, po ok godzinie wspólnego gotowania dodajemy paprykę pokrojona w kostkę, sprawdzamy smak i kruchość mięsa, ewentualnie doprawiamy wg. swojego uznania. Po koniec dodajemy odcedzony groszek z puszki, jest delikatny więc krótko gotujemy aby się nie rozpadł.

    3. Strogonowa można na sam koniec zagęścić mąką ze śmietaną, ale to już indywidualne. Podawać z pajdą domowego chleba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować