Cepeliny

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Danie, którym moja teściowa podbiła mi serce. Uwielbiam dania z ziemniaków i z mięsem. To danie idealnie łączy ze sobą te dwa składniki. Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg obranych surowych ziemniaków
    0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    2 jajka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    sól
    Na farsz:
    ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
    1 cebula
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    majeranek, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cepeliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Surowe ziemniaki drobno zetrzyj i odciśnij. Ziemniaki gotowane zetrzyj na tarce o małych oczkach. Połącz ziemniaki, dodaj jajka, mąkę, wyrób na jednolitą masę.
  • 2. 2. Do mięsa zetrzyj surową cebulę, dodaj jajko, dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
  • Farsz na uformowanym placuszku z ziemniaków. 3. 3. Z ziemniaczanego ciasta uformuj placuszki o grubości około 5 mm. Pośrodku każdego placuszka ułóż mięsny farsz i sklejaj, formując owalne kluski. Cepeliny włóż do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut na małym ogniu.

Porady

Ja cepeliny podaję z sosem pieczarkowym ale świetnie smakują ze skwarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować