Cantucci z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka idealne na lato, uwielbiam je, bo można je długo przechowywać i przez kilka tygodni są równie pyszne jak zaraz po upieczeniu. Słodkie, kruche, z bakaliami, do kawy na podwieczorek idealne!. Bardzo ciekawa propozycja rodem z kuchni Włoskiej.

  • 60 min

Składniki:


  • Składniki:

    3 szklanki mąki
    3 jaja
    10 dag masła
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki esencji waniliowej
    1 i 1/2 szklanki bakali, w mojej wersji są to kandyzowane wiśnie z mango

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cantucci z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka w całości zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj miękkie masło i zmiksuj na jednolitą masę. Do masy jajecznej przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i zagniataj ciasto. Pod sam koniec wyrabiania ciasta dołóż bakalie i zagniataj tak, aby je równomiernie rozłożyć.
    2. Ręce oprósz obficie mąką i formuj cztery podłużne wałki, o szerokości 3-4 cm i długie na całą foremkę. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem. Układaj na foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
    3. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec wałki Cantucci przez ok. 15-20 minut, po tym czasie wyjąć je z piekarnika i bardzo ostrym nożem pokroić wałeczki na cienie plastry. Pokrojone Cantucci ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut do tem 160 C. Ciasteczka warto obracać, aby równo się przyrumieniły i wysuszyły. Po upieczeniu wystudzić i przełożyć do dużego słoja lub puszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sucharki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować