Camembert z sosem wiśniowym i z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

Czosnek niedźwiedzi ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy.

Składniki:

  • Składniki:
    1 serek camembert (jako 1 porcja)
    wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego
    100 g wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)
    1 łyżka cukru (możecie dodać więcej)
    50 ml soku z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki Sosy

Camembert z sosem wiśniowym i z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: wiśnie gotujemy w odrobinie wody z dodatkiem cukru do momentu aż wiśnie się rozpadną a sos zredukuje. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę soku z pomarańczy. Całość miksujemy w blenderze.
  • 2. Camemberta podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach C około 5 minut, albo podsmażamy na patelni grillowej. Robimy to tak by w środku był płynny a jednak nie pękł. Możemy serek zrobić także w panierce. Ja miałam na to zbyt mało czasu. Serek układamy na świeżych i umytych liściach czosnku niedźwiedziego i polewamy sosem. Całość bardzo dobrze smakuje, różnorodne smaki świetnie się komponują. Ja czosnek normalnie sobie zagryzam, ale Wy możecie go posiekać i dodać do sosu.
  • camembert 3. Porady: ser możemy podawać na zimno albo na ciepło w panierce. Sos także możemy podawać na zimno albo na ciepło. Wszystko zależy od Waszej fantazji :) liście czosnku jemy w całości albo siekamy i dodajemy do sosu.

Porady

camemberta możemy usmażyć w tradycyjnej panierce ( z jajka i bułki tartej)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Czosnek niedźwiedzi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować