Czosnek niedźwiedzi ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy.
Składniki:
Składniki:
1 serek camembert (jako 1 porcja)
wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego
100 g wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)
1 łyżka cukru (możecie dodać więcej)
50 ml soku z pomarańczy
Camembert z sosem wiśniowym i z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: wiśnie gotujemy w odrobinie wody z dodatkiem cukru do momentu aż wiśnie się rozpadną a sos zredukuje. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę soku z pomarańczy. Całość miksujemy w blenderze.
2.Camemberta podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach C około 5 minut, albo podsmażamy na patelni grillowej. Robimy to tak by w środku był płynny a jednak nie pękł. Możemy serek zrobić także w panierce. Ja miałam na to zbyt mało czasu. Serek układamy na świeżych i umytych liściach czosnku niedźwiedziego i polewamy sosem. Całość bardzo dobrze smakuje, różnorodne smaki świetnie się komponują. Ja czosnek normalnie sobie zagryzam, ale Wy możecie go posiekać i dodać do sosu.
3.Porady: ser możemy podawać na zimno albo na ciepło w panierce. Sos także możemy podawać na zimno albo na ciepło. Wszystko zależy od Waszej fantazji :) liście czosnku jemy w całości albo siekamy i dodajemy do sosu.
Porady
camemberta możemy usmażyć w tradycyjnej panierce ( z jajka i bułki tartej)
Komentarze