Pomysł na to danie zrodził się z przypadku. Zaczęło się od wakacji na Sycylii, a skończyło na próbie odtworzenia włoskich smaków w domowych pieleszach. Polecam każdemu. Naprawdę warto :)
Calzone z wegetariańskim farszem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od ciasta... w misce przesiej mąkę.
2.Zrób rozczyn - wymieszaj świeże drożdże z cukrem w ciepłym mleku. Odstaw do wyrośnięcia na 5 minut.
3.Do mąki dodaj przygotowany wcześniej rozczyn i sól. Przez 5 minut wyrób ciasto na posypanej lekko mąką stolnicy.
4.Dodaj oliwę z oliwek i znowu zacznij wyrabiać ciasto. Następnie, włóż kulkę ciasta do miski, przykryj ręcznikiem i odstaw na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce.
5.Pora na farsz... Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie zeszklij na patelni. Dodaj pokrojone pieczarki i cukinię. Smaż na wolnym ogniu kilka minut. Dodaj koncentrat i przyprawy. Wymieszaj całość, wsyp posiekany szczypiorek i zdejmij patelnię z ognia. Odstaw do wystygnięcia.
6.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
7.Podziel ciasto na 4 równe części i każdą z nich zroluj w kulkę.
8.Każdą z kulek umieść na posypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na okręgi o szerokości 20 cm.
9.Umieść 1/4 nadzienia na połowie każdego okręgu, posyp żółtym serem i pozostaw czysty 2 cm margines ciasta wokół.
10.Posmaruj czyste brzegi wodą, przykryj nadzienie ciastem i sklej brzegi.
11.Połóż calzone na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
12.Włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut, aż się ładnie przyrumienią.
Komentarze