Calzone z wegetariańskim farszem.

4.51 (184 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pomysł na to danie zrodził się z przypadku. Zaczęło się od wakacji na Sycylii, a skończyło na próbie odtworzenia włoskich smaków w domowych pieleszach. Polecam każdemu. Naprawdę warto :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki (4 sztuki)

    Ciasto
    450 gramów mąki pszennej
    16 gramów świeżych drożdży
    250 ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 jajko

    Farsz
    230 gramów pieczarek
    1 cukinia (około 320 gramów)
    4 czerwone cebule
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    200 gramów startego, żółtego sera (użyłam Goudy)
    2 łyżki szczypiorku
    oregano
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Calzone Pieróg

Calzone z wegetariańskim farszem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od ciasta... w misce przesiej mąkę.
  • 2. Zrób rozczyn - wymieszaj świeże drożdże z cukrem w ciepłym mleku. Odstaw do wyrośnięcia na 5 minut.
  • 3. Do mąki dodaj przygotowany wcześniej rozczyn i sól. Przez 5 minut wyrób ciasto na posypanej lekko mąką stolnicy.
  • 4. Dodaj oliwę z oliwek i znowu zacznij wyrabiać ciasto. Następnie, włóż kulkę ciasta do miski, przykryj ręcznikiem i odstaw na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  • 5. Pora na farsz... Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie zeszklij na patelni. Dodaj pokrojone pieczarki i cukinię. Smaż na wolnym ogniu kilka minut. Dodaj koncentrat i przyprawy. Wymieszaj całość, wsyp posiekany szczypiorek i zdejmij patelnię z ognia. Odstaw do wystygnięcia.
  • 6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  • 7. Podziel ciasto na 4 równe części i każdą z nich zroluj w kulkę.
  • 8. Każdą z kulek umieść na posypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na okręgi o szerokości 20 cm.
  • 9. Umieść 1/4 nadzienia na połowie każdego okręgu, posyp żółtym serem i pozostaw czysty 2 cm margines ciasta wokół.
  • 10. Posmaruj czyste brzegi wodą, przykryj nadzienie ciastem i sklej brzegi.
  • 11. Połóż calzone na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • 12. Włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut, aż się ładnie przyrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować