Calzone z wiejskim farszem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

pyszne, bardzo sycące danie. Moja wersja włoskiego pieroga

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1/3 kostki drożdży
    1 szkl. ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    2 szkl. mąki
    2 łyżki oliwy
    szczypta soli, pieprz

    Farsz:
    200g pieczarek
    100g żółtego sera
    1/2 papryki czerwonej
    1 laska dobrej cienkiej kiełbasy
    kilka lyżek kukurydzy z puszki
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka natki pietruszki
    koncentrat pomidorowy
    zioła prowansalskie
    szczypta kminku
    sól, pieprz
    oregano
    papryka ostra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Calzone z wiejskim farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, 1/2 szkl. mleka i cukier wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn zacznie się podnosić przelać go do przesianej mąki.
  • 2. Mąkę, resztę mleka, rozczyn, oliwę i sól mieszać łyżką.
  • 3. Wyrobić gładkie ciasto i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 4. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Przesmażyć z oliwą. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki, papryke, natkę pietruszki,
  • 5. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i kukurydzę
  • 6. Dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami
  • 7. Ciasto podzielić na dwie. Rozwałkować. Jedną połowę posmarować cienko koncentratem pomidorowym. Posypać oregano. Na to położyć farsz i posypać startym żółtym serem
  • 8. Zlepić pieroga i zawinąć "warkocz" miejsce zlepienia
  • 9. Wierzch posmarować cienką warstwą koncentratu, posypać ziołami prowansalskimi
  • 10. Zapiekać 15-20 min / 200'C

Porady

Porcja ciasta z ww. składników spokojnie wystarczy na zrobienie 4 mniejszych pierogów. Ciasto można bez problemu zrobić w robocie kuchennym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować