Calzone z wiejskim farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, 1/2 szkl. mleka i cukier wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn zacznie się podnosić przelać go do przesianej mąki.
2.Mąkę, resztę mleka, rozczyn, oliwę i sól mieszać łyżką.
3.Wyrobić gładkie ciasto i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
4.Cebulę i czosnek drobno pokroić. Przesmażyć z oliwą. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki, papryke, natkę pietruszki,
5.Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i kukurydzę
6.Dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami
7.Ciasto podzielić na dwie. Rozwałkować. Jedną połowę posmarować cienko koncentratem pomidorowym. Posypać oregano. Na to położyć farsz i posypać startym żółtym serem
8.Zlepić pieroga i zawinąć "warkocz" miejsce zlepienia
Komentarze