Calzone z szynka i warzywami

4.5 (182 ocen)

Idealne dla smakoszy pizzy .

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej

    3,4 szklanki ciepłej wody

    1 łyżeczka soli

    1 łyżeczka cukru

    2 łyżki oleju

    25 gram drożdży

    Farsz:

    200 gram szynki

    200 gram pieczarek

    1 papryka czerwona

    1 cebula

    Pół puszki kukurydzy konserwowej

    250 gram startego sera żółtego

    Pikantny ketchup

    Zioła do pizzy

    Olej do smażenia

    1 jajko

    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Calzone

Calzone z szynka i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z wodą, 2 łyżkami mąki i cukrem.Pozostawiamy pod przykryciem aż drożdże zaczną pracować.Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Pieczarki kroimy w plastry i delikatnie obsmażamy na oleju,do odparowania wody.Szynkę kroimy w kostkę,paprykę kroimy w paski,a cebulę w pół plastry,kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do farszu.Wyrośnięte ciasto formujemy w 4 kule i wałkujemy aby powstał owal,połowę smarujemy ketchupem,posypujemy ziołami,układamy porcję farszu i posypujemy startym żółtym serem.Ciasto składamy w duży pieróg i zlepiamy boki.Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować