Calzone oraz zielone rożki i gwiazdki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Calzone plus zielone rożki i gwiazdki to bardzo efektowny i syty obiad. Nie tylko domownicy, ale i goście będą zachwyceni wyglądem i smakiem!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. letniego mleka
    1 łyżeczka soli
    1 op suszonych drożdży
    2 łyżki oleju

    dodatkowo:
    1/2 tubki zielonego barwnika spożywczego
    1 łyżka mąki
    olej

    Farsz:
    1/2 szkl. kaszy kuskus
    1/4 kostki mięsnej
    1 mała papryka czerwona
    1 por (biała część)
    1 średnia cebula
    3 ząbki czosnku
    1 serek Apetina "Pomidory z bazylią"
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżka ostrego keczupu
    3 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    3 łyżki startego sera żółtego
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Calzone

Calzone oraz zielone rożki i gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Następnie wlewamy letnie mleko i olej, wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut). Ciasto dzielimy na 2 części: 60% i 40%. Większą część formujemy w kulę, natłuszczamy olejem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny). Do mniejszego kawałka ciasta dodajemy zielony barwnik spożywczy i łyżkę mąki i ponownie wyrabiamy do dokładnego połączenia. Również robimy kulę, smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Calzone 2. Gdy ciasto podwoi objętość ponownie krótko wyrabiamy obie części. Jasne dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na okrągłe placki grubości około 4-5mm. Na połowę nakładamy farsz, posypujemy startym serem żółtym, brzegi zwilżamy wodą i sklejamy w duży pieróg, formujemy brzegi.
  • Zielone rożki i gwiazdki 3. Zielone ciasto wałkujemy na duży placek, wycinamy foremką 2 pary gwiazdek i 2 duże kwadraty. Na 2 gwiazdki i środek kwadratów nałożyć farsz, zwilżyć brzegi i skleić. Brzegi wszystkich nadzianych chlebków zgnieść widelcem - uzyskamy wzorek. Z resztki ciasta robimy ostatni mini chlebek.
  • Farsz 4. FARSZ: Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem o 1cm wyżej niż kasza, dodajemy 1/4 kostki mięsnej i dokładnie mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy posiekane ząbki czosnku i cebulkę oraz drobno posiekany por. Dodajemy paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę, kaszę kuskus, serek , przyprawiamy pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy. Po zdjęciu z gazu dodajemy łyżkę keczupu i dokładnie łączymy.
  • 5. Wszystkie chlebki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Calzone pieczemy pół godziny w 180 stopniach, trójkąty i gwiazdki 20 minut (max 25 minut) - do ładnego zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować