Mazurak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatny biszkoptowy spód z lekką, słodką masą i dodatkami idealnie umili każde popołudnie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mleko kondensowane
    orzechy
    skórka pomarańczowa
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 szklanki mąki
    1 kostka masła
    4 żółtka
    2 - 3 łyżki śmietany
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Krówki

Mazurak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka dodajemy do sypkich składników.
  • 2. Masło kroimy na mniejsze części siekamy z resztą składników, dolewając śmietanę.
  • 3. Całość wyrabiamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 min, a piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  • 4. W tym czasie obieramy orzechy z łupin oraz rozgniatamy je.
  • 5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy, i tak przygotowane umieszczamy w piekarniku na ok 40 min.
  • 6. Po wyjęciu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie rozsmarowujemy mleko skondensowane po całym wierzchu ciasta, posypujemy orzechami i kawałkami skórek pomarańczowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować