Mazurak

  • wyświetlono: 623 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Delikatny biszkoptowy spód z lekką, słodką masą i dodatkami idealnie umili każde popołudnie.

  • 90min

Składniki

mleko kondensowane
orzechy
skórka pomarańczowa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
1 kostka masła
4 żółtka
2 - 3 łyżki śmietany
2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurak

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka dodajemy do sypkich składników.
  • 2. Masło kroimy na mniejsze części siekamy z resztą składników, dolewając śmietanę.
  • 3. Całość wyrabiamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 min, a piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  • 4. W tym czasie obieramy orzechy z łupin oraz rozgniatamy je.
  • 5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy, i tak przygotowane umieszczamy w piekarniku na ok 40 min.
  • 6. Po wyjęciu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie rozsmarowujemy mleko skondensowane po całym wierzchu ciasta, posypujemy orzechami i kawałkami skórek pomarańczowych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastokrówka

Komentarze

Podobne przepisy

Serowa krówka

Dodane przez: Jaga85

Ciasto krówka z serem

Wariacji i smaków ciasta krówki...

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...

image-0rokxuy

Dodane przez: moniucha_

CIASTO Z SUCHARKAMI I NUTELLA

Pyszny chrupiący spód,lekka masa...

PLEŚNIAK IDEALNY - kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pleśniak idealny - kruche ciasto z dżemem...

Ciasto pleśniak to jeden z pewniaków,...

Sernik królewski

Dodane przez: BARB

Sernik królewski

Sernik królewski to zdecydowany...

Murzynek z dżemem(duża blacha)

Dodane przez: emalitowska

Murzynek z dżemem (duża blacha)

Jedno z tych ciast które nigdy...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.