Karp w ziołach

  • wyświetlono: 1622 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Karp nie musi być jedynie potrawą świąteczną. Oto odsłona letnia

  • 45min

Składniki

1 cały karp
zioła (majeranek, rozmaryn, bazylia, zioła prowansalskie)
ok 1kg ziemniaków
2 - 3 marchewki
sok z 1/2 cytryny
kostka masła
sól i pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Karp w ziołach

  • 1. Oporządzamy rybę - zdrapujemy łuski, pozbywamy się wnętrzności i dokładnie myjemy z zewnątrz i od środka. Tak przygotowanego karpia oprószamy solą i pieprzem i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
  • 2. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy - ziemniaki w małą kostkę, marchew w plastry.
  • 3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy kostkę masła. Wyciskamy do tego sok z połówki cytryny. Dodajemy do tego zioła (po szczypcie z każdego) i dokładnie mieszamy.
  • 4. Warzywa dorzucamy do naszego karpia. Całość polewamy przygotowanym sosem i wkładamy do rozgrzanego na 220 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 min sprawdzając co jakiś czas czy nasz karp i warzywa są już miękkie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilrybasezonowe_przysmakikarpzioła

Komentarze

Podobne przepisy

image-1xr37x1

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wigilijny karp w galarecie

Wigilia to tradycja, jak tradycja...

karp

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Karp w zalewie octowej

Bardzo lubię potrawy z zalewy octowej....

Karp w śmietanie

Dodane przez: AnetaJ

Karp w śmietanie

900 Szybko, prosto i smacznie....

Wigilijny karp w ziołowej panierce

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wigilijny karp w ziołowej panierce

Karp przygotowany w nowatorskiej...

Karp w occie

Dodane przez: kamilab

Karp w occie

Nie przepadam za karpiem,bo jest...

Karp pieczony w migdałach

Dodane przez: KatarzynaJ

Karp pieczony w migdałach

Potrawa do przygotowania w kilka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE