Nadzienie:
1 filet z kurczaka
1 puszka pomidorów bez skórki
1 mały słoik papryki konserwowej
2 cebule
½ pęczka szczypiorku
przyprawy: przyprawa do kurczaka pikantna, sól, pieprz, papryka słodka, chili
2 łyżki oleju
150 g żółtego sera
Dodatkowo:
½ szklanki bułki tartej
2 jajka
olej do smażenia
Buritos z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy po czym kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do miseczki i dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy, podsmażamy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni. Studzimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy.
2.Przygotowujemy farsz. Paprykę konserwową kroimy w kostkę. Cebulę, oraz szczypior kroimy drobno. Wrzucamy to na rozgrzaną patelnię i podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki, które przed wrzuceniem drobno kroimy. Smażymy wszystko ze sobą, przyprawiamy do smaku: papryką słodką i chili. Ilość przypraw uzależniona jest od tego, jak pikantne ma być danie. Na samym końcu dodajemy prędzej usmażone mięso z kurczaka, smażymy tak długo aż sos się zrobi gęsty. Smakujemy i jeszcze w razie potrzeby przyprawiamy.
3. Na każdy placek nakładamy farsz i stary wcześniej ser i zawijamy w rulonik. Tak przygotowane placki panierujemy w jajku i bułce tartej i podsmażamy do zarumienienia na rozgrzanej patelni.
4.Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Smażymy placki na gorącej patelni.
Komentarze