BURGERY MISTRZYŃ KUCHNI

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

pomyślałam, a gdyby tak przygotować domowe burgery/ hamburgery, łącznie z mięsem, bułkami i ketchupem??? No i udało się! Jednakże od razu uprzedzam to przepis,który wymaga czasu, więc raczej w tygodniu trudno będzie go zrobić, ale weekend należy do Was. Koniecznie zaangażujcie dzieci do pomocy. Moje były zachwycone wspólną pracą. Z podanych składników wyszło nam 7 dorodnych sztuk,po około 375 kcal. Te ze znanej restauracji mają coś około 550 kacl.

  • 5 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ketchup domowy:
    1 puszka pomidorów krojonych
    2 małe cebule
    4 łyżki cukru brzozowego
    3 łyżeczki oleju rzepakowego
    25 ml octu jabłkowego
    Sól, pieprz do smaku
    Bułki hamburgerowe:
    200 g mąki pszennej
    300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    300 ml mleka 1,5%
    20 g masła
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 opakowanie drożdży instant
    Sezam do posypania
    Burgery:
    600 g piersi z kurczaka
    2 małe cebule
    10 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    3 łyżki oleju do smażenia
    Sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    Pomidor,
    Ogórki konserwowe,
    Sałata
    Czerwona cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Dania główne

Burgery mistrzyń kuchni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ketchup:
    Do rondla przełożyć pomidory z puszki, dodać pokrojona cebulę. Dodać cukier, olej, ocet. Wymieszać i postawić na ogień. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć płomień i gotować około 40 minut, do odparowania 50% płynu.
  • 2. Co jakiś czas mieszać, kontrolując jednocześnie, aby ketchup się nie przypalił. Zdjąć z ognia, ostudzić. Zmiksować blenderem. Przełożyć do słoiczka, wstawić do lodówki. Można przechowywać tydzień czasu, lub zapastertyzować i przechowywać dłużej.
  • 3. Bułki hamburgerowe:
    Do miski wsypać obie mąki, dodać cukier, sól oraz drożdże. Wymieszać dokładnie. Mleko podgrzać, a masło roztopić i lekko ostudzić. Do mąki dodać mleko, wymieszać i wstępnie wyrobić ciasto. Dodać masło i wyrabiać ciasto około 6-7 minut (ręcznie). Przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • 4. Po godzinie wyjąć z miski, rozpłaszczyć i ponownie włożyć do miski i zostawić do dalszego rośnięcia. Następnie ponowie lekko wyrobić i uformować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i zostawić na kolejną godzinę.
  • 5. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Bułki posmarować mlekiem i obsypać sezamem. Piec około 18-22 minut, do zrumieniania. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na 3-4 minuty na kratkę.
  • 6. Burgery:
    Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce do mięsa, lub zmiksować blenderem ręcznym.
    Cebulę pokroić w małą kostkę. Wrzucić ja na rozgrzana łyżkę oleju. Smażyć do miękkości. Zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie dodać do mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Z wyrobionej masy mięsnej uformować zgrabne okrągłe kotleciki.
    Na patelni rozgrzać resztę oleju i usmażyć burgery na złoto.
  • 7. Wykonanie:
    Bułki rozkroić na pół. Na obie strony nałożyć po łyżeczce przygotowanego ketchupu. Na spód nałożyć liść sałaty. Następnie da kotlet oraz ulubione warzywa. Zamknąć bułkę i zajadać. Zapraszam i smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować