Sałatka jajeczna z warzywami i sezamem

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sałatka z jaj gotowanych na twardo z dodatkiem warzyw i prażonych ziaren białego sezamu. Potrawa bogata w korzenne aromaty, utrzymana w kolorystycznym tri, przez co wygląda bardzo świeżo i apetycznie.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 460 g oczyszczonego selera korzeniowego
    160 g pora
    lekko osolony wrzątek

    6 jajek ugotowanych na twardo
    1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g po osączeniu z zalewy)
    1 średniej wielkości biała rzodkiewka (280 g)
    1 większa zielona papryka (250 g)
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki prażonych ziaren białego sezamu
    4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
    1 łyżeczka całych nasion kuminu (kminu rzymskiego)
    1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
    ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    sok z cytryny do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Sałatka jajeczna z warzywami i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka jajeczna z warzywami i sezamem 1. Seler pokroić w kostkę, pora posiekać w plastry – warzywa gotować 5 min w lekko osolonym wrzątku, po czym osączyć i wystudzić.
    Kumin oraz gorczycę uprażyć w suchym rondelku – przyprawy utrzeć w moździerzu.
    Osączoną kukurydzę przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę rzodkiewkę i paprykę (uprzednio oczyszczoną z nasion).
  • Sałatka jajeczna z warzywami i sezamem 2. Dołożyć gotowane warzywa, natkę pietruszki oraz obrane ze skorupek i pokrojone w kostkę jajka. Wsypać sezam, prażone przyprawy i mielone korzenie. Całość wymieszać z dodatkiem jogurtu. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować