Lubię urozmaicać dobrze znane receptury - sałatka jest tego dowodem. Tutaj buraczki z dodatkiem pieczarek oraz czerwonej papryki, pikantnie doprawione czosnkiem i musztardą.
Składniki:
750 g czerwonych buraków
300 g oczyszczonych pieczarek
1 większa czerwona papryka (150g)
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
2 - 3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy stołowej
do smaku: pieprz czarny mielony, cukier, sól
Buraczki z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełożyć buraki i pieczarki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę (uprzednio pozbawioną nasion), posiekaną natkę pietruszki i czosnek oraz musztardę.
2.Całość wymieszać. Dołożyć majonez i ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku.
3.Buraki ugotować do miękkości w wodzie bez dodatków, odcedzić. Po wystudzeniu obrać i pokroić w małą kostkę.
Pieczarki drobno pokroić i odparować na suchej patelni (10 - 15 min). Wystudzić.
Komentarze