Krążki buraczane z kminkiem są zdrowym dodatkiem do dań obiadowych mięsnych. Świetnie smakują z delikatną kaszą kuskus i pieczonym kurczakiem. Szybka, aromatyczna potrawa, która wzbogaci smakowo dobrą sztukę mięsa :)
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g buraczków gotowanych
2 małe fioletowe cebule
2 łyżeczki kminku mielonego
3 pomidory suszone w zalewie
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
1 łyżeczka marynowanych kaparów
2 łyżeczki octu winnego
sól morska, pieprz
olej do smażenia
Buraczki na ciepło z kminkiem, zielonym pieprzem i fioletową cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze względu na oszczędność czasu, użyłam do potrawy kupione w sklepie, w dziale ze zdrową żywnością, gotowane, małe, okrągłe buraczki. Dlatego wystarczyło je opłukać pod bieżącą wodą i były gotowe do dalszej obróbki. Do przygotowania potrawy potrzebna będzie nam patelnia.
Zaczynamy od podsmażenia na oleju cebuli posiekanej w piórka. Gdy lekko się zarumieni, dokładamy pocięte w krążki grubości 3-4 mm buraczki. Podlewamy je octem winnym. Chwilę podsmażamy, mieszając od czasu do czasu. Po kilku minutach dodajemy pocięte w paski pomidory suszone, zielony pieprz, kapary. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą morską i pieprzem mielonym. Przykrywamy patelnię pokrywką i około 3 minuty dusimy.
Gotowe buraczki podajemy na ciepło. U mnie były dodatkiem do kaszy kuskus i pieczonego fileta.
Komentarze