Buraczki na ciepło z kminkiem, zielonym pieprzem i fioletową cebulą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Krążki buraczane z kminkiem są zdrowym dodatkiem do dań obiadowych mięsnych. Świetnie smakują z delikatną kaszą kuskus i pieczonym kurczakiem. Szybka, aromatyczna potrawa, która wzbogaci smakowo dobrą sztukę mięsa :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g buraczków gotowanych
    2 małe fioletowe cebule
    2 łyżeczki kminku mielonego
    3 pomidory suszone w zalewie
    1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
    1 łyżeczka marynowanych kaparów
    2 łyżeczki octu winnego
    sól morska, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Buraczki

Buraczki na ciepło z kminkiem, zielonym pieprzem i fioletową cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze względu na oszczędność czasu, użyłam do potrawy kupione w sklepie, w dziale ze zdrową żywnością, gotowane, małe, okrągłe buraczki. Dlatego wystarczyło je opłukać pod bieżącą wodą i były gotowe do dalszej obróbki. Do przygotowania potrawy potrzebna będzie nam patelnia.
    Zaczynamy od podsmażenia na oleju cebuli posiekanej w piórka. Gdy lekko się zarumieni, dokładamy pocięte w krążki grubości 3-4 mm buraczki. Podlewamy je octem winnym. Chwilę podsmażamy, mieszając od czasu do czasu. Po kilku minutach dodajemy pocięte w paski pomidory suszone, zielony pieprz, kapary. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą morską i pieprzem mielonym. Przykrywamy patelnię pokrywką i około 3 minuty dusimy.
    Gotowe buraczki podajemy na ciepło. U mnie były dodatkiem do kaszy kuskus i pieczonego fileta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek Pieprz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować