Bułki śniadaniowe

4.5 (182 ocen)

  • 60 min

Przepyszne bułeczki łatwe i szybkie w wykonaniu idealne na śniadanie Są nienapompowane i pożywne

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki ,300ml mleka ,260ml letniej wody,50 g drozdży(świeżych)
    3 łyżeczki soli,2łyżeczki cukru,4łyżki stopionego masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na bułki 1. Z ciepłego mleka,drożdży ,cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia..
    Do mąki dodać wyrośnięte już drożdze ,wodę z solą(rozpuścić w niej sól)
    Wyrabiając już dodać stopniowo stopiony już tłuszcz
    Wyrobione, już ciasto jak będzie gładkie posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia.
    Formować, kulki i układać na blasze wyłożonej papierem
    odstawić ponownie do wyrośnięcia.
    Gdy już podrosną nacinamy tępą stroną noża prawie do spodu
    Smarujemy wierzch olejem
    Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200stopni
    Pieczemy około 20- 30 minut

Porady

Ciasto wyrobione przykrywamy wtedy szybciej nam wyrośnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Margaryna Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować