Bułki sezamowo-makowe z nadzieniem z pesto czerwonym

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

To smakowita i nietypowa odsłona pieczywa.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta:
    650 gram mąki pszennej
    30 gram świeżych drożdży
    szklanka ciepłej wody
    ¼ szklanki mleka
    1,5 Łyżeczki cukru
    1,5 Łyżeczki soli
    Ponadto:
    Mały słoiczek czerwonego pesto
    Kilka łyżek sezamu
    Kilka łyżek maku
    Białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki sezamowo-makowe z nadzieniem z pesto czerwonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszaj w niewielką ilością wody, łyżką mąki i cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość przelej go do miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki ciasta . Dokładnie wymieszaj całość i wyrabiaj tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki do ciasta, żeby było bardziej zwarte. Odstaw ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając wierzch ściereczką. Gdy ciasto będzie gotowe uformuj z niego niewielkie okrągłe bułeczki, do środka nakładaj niewielkie porcje pesto i ponownie uformuj bułki. Kładź na blasze. odczekaj, aż lekko wyrosną. Następnie posmaruj je białkiem i posyp ziarnami sezamu i maku. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować