Bułki sezamowo-makowe z nadzieniem z pesto czerwonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszaj w niewielką ilością wody, łyżką mąki i cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość przelej go do miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki ciasta . Dokładnie wymieszaj całość i wyrabiaj tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki do ciasta, żeby było bardziej zwarte. Odstaw ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając wierzch ściereczką. Gdy ciasto będzie gotowe uformuj z niego niewielkie okrągłe bułeczki, do środka nakładaj niewielkie porcje pesto i ponownie uformuj bułki. Kładź na blasze. odczekaj, aż lekko wyrosną. Następnie posmaruj je białkiem i posyp ziarnami sezamu i maku. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze