Bułki pszenne śniadaniowe

0 (0 ocen)

Jak wiadomo mamy do wyboru w sklepach spore ilości pieczywa. Jednak jest to w większości pieczywo mrożone i na "świeżo" wypiekane. Może i jest sporo zwolenników takiego pieczywa jednak ja chcę was zachęcić w miarę wolnego czasu na wypiekanie w domu.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej T 500
    2 łyżeczki cukru
    1,5 łyżeczki soli morskiej
    50 g drożdży świeżych
    3/4 szkl ciepłego mleka
    3/4 szkl ciepłej wody
    1 jajko duże
    3 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenne śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Wlać ciepłe (nie gorące)mleko, wymieszać i odłożyć by drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąkę dodać resztę cukru, sól, jajko, oliwę z oliwek, ciepłą wodę, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka około 10-12 minut. Ciasto powinno być jednolite i sprężysty. Z wierzchu ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Około 1 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, kilka razy zagnieść, uformować wałek i podzielić na 15-17 części. Z każdej części w dłoniach uformować kulkę, ułożyć zlepieniem w dół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odłożyć na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika z wierzchu naciąć ostrym nożem. Piec w 190 stopniach około 20 minut aż bułki się zrumienią. Krótko przed wyjęciem jeśli bułki są zbyt blade można włączyć na chwilę funkcję górnego grilla. Po wyjęciu studzić na metalowej kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować