Bułki maślane na sodzie

5 (184 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wczoraj się cieszyłam że obiad na dziś gotowy i będę mogła poleniuchować.
Hihi tylko wstałam i już sobie robotę znalazłam.
Na śniadanie upiekłam dla męża bułeczki maślane na sodzie. Polecam są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Zapraszam po przepis.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    350 ml maślanki
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżeczka soli
    oliwa do posmarowania blachy
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki maślane na sodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą i sodą. Dodać 350 ml maślanki. Ciasto mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
    Następnie wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest suche dodać trochę maślanki a jeśli za mokre około 1-2 łyżki mąki(ja musiałam dodać mąki).
    Blachę do pieczenia posmarować oliwą. Z ciasta odkrywamy mniejsze kawałki i formujemy z nich niewielkie bułeczki.
    Układamy na blasze w niedużych odstępach od siebie.
    Ja dodatkowo tym razem bułki posmarowałam rozbełtanym jajkiem i górę buły wsadziłam do miski z słonecznikiem.
    Tak przygotowaną blaszkę z bułkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 220 stopni i piekłam ok.35 minut. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni.
    SMACZNEGO

Porady

Żeby bułki nie kleiły mi się podczas formowania ręce posmarowałam olejem. Z tej ilości wyszło mi 5 dużych bułek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować