Bułki maślane

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Bułki są miękkie i pulchne. Na drugi dzień nic nie tracą ze swojej świeżości i są równie smaczne jak w dniu pieczenia. Można je zamrażać.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka (chlebowa): 3 szklanki
    - masło: 80 gramów
    - mleko: 160 gramów
    - drożdże (świeże): 14 gramów
    - jajka (duże): 1 sztuka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bułki drożdżowe

Bułki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży zrobić rozczyn, gdy zacznie rosnąć dodać mąkę, letnie mleko, sól, roztrzepane jajko, wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Nakryte ściereczką lnianą zostawić w cieple do podwojenia objętości. Podzielić na 10 części, uformować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryte bułki zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka /ja pominęłam/. Piec 18 minut w temperaturze 180*C.
  • 3. Upieczone bułki studzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować