Bułki jamniki do hot-dogów

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Te pyszne bułeczki urozmaicą zwykłą kolację i dostarczą dzieciom dużo radości. Smaczne na ciepło z parówką, jak i podawane samodzielnie na zimno.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 1/2 kg mąki + do posypania;
    - 30dag drożdży;
    - 2 łyżki rozpuszczonej margaryny;
    - 150ml mleka;
    - 1 łyżka cukru;
    - 1 łyżeczka soli;
    - 2 małe jajka;
    - 8 kulek ziela angielskiego;
    - ciepła woda.

    ORAZ
    - ulubione warzywa;
    - ugotowane ulubione parówki;
    - keczup/musztarda.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Hot dog

Bułki jamniki do hot-dogów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (poza mlekiem) muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzewamy.
  • zaczyn do bułek jamników 2. Drożdże mieszamy z cukrem, odrobiną mleka i łyżką mąki. Odstawiamy na 15 w ciepłe miejsce minut, aż zaczyn nieco urośnie. Miskę z drożdżami przykrywamy ściereczką.
  • 3. Do zaczynu dosypujemy mąkę, wlewamy mleko, dodajemy jedno jajo, sól i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Na końcu dodajemy wystudzoną margarynę. Wyrabiamy jeszcze chwilę podsypując nieco mąką. kształtujemy kulę i ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Miskę z ciastem przykrywamy ponownie ściereczką.
  • bułka pies 4. Płaską blachę smarujemy nieco margaryną i wykładamy papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto kroimy na 4 części. Z każdej odrywamy 4 kawałki: forujemy tułów pieska, łebek, dwie łapy. Najmniejszą cząstkę rolujemy, a następnie wałkujemy aby powstał podłużny owal - to będzie ucho. Mocujemy je pomiędzy głową psa, a tułowiem, zakrywając szparę. Psa ozdabiamy zielem angielskim. Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach, aż bułeczki wyrosną i zarumienią się.

    Bułki przed podaniem studzimy.

Porady

W przeciwieństwie do innych bułek, nie odstawiamy jamników do wyrośnięcia na blasze przed samym pieczeniem. Aby uzyskać podłużny kształt bułek, nie powinny one zbyt długo wyrastać i pieczemy je możliwie jak najszybciej od momentu ułożenia na blachę. Aby urozmaicić kolację jeszcze bardziej, z bułek możemy utworzyć dowolne zwierzątka - rybki, krokodyle, węże lub inne. Musimy jedynie pamiętać, aby bułki były na tyle długie, aby można było zmieścić w nich parówkę. Do bułek jamników wykorzystałam ulubione warzywa moich dzieci: sałatę, ogórki i pomidory, jednak możemy do środka włożyć także kapustę, paprykę, kukurydzę, pora, a nawet ogórki kiszone/konserwowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować