Bułki do Hot-dogów

0 (0 ocen)

  • 60 min

bułki są miękkie , puszyste i bardzo smaczne . Przepis znalazłam tutaj http://cynamonowypyl.blox.pl/2013/06/Fantastyczne-bulki-do-Hot-Dogow.html . Mam nadzieje że będzie smakowało , Pozdrawiam ;)

  • 60 min

Składniki:

  • ( na 10 bułek )

    235 ml mleka ( 1 szklanka )

    120 ml wody ( 0,5 szklanki )

    55g masła

    550g mąki pszennej ( 4,5 szklanki )

    7g drożdży instant ( 15g świeżych )

    2 łyżki cukru

    1,5 łyżeczki soli

    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki do hot-dogów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzewamy mleko z wodą i masłem do temperatury 50ºC ( bardzo ciepłe ) . Gdy używamy świeżych drożdży należy odlać trochę ciepłego ( nie gorącego ! ) mleka i zrobić zaczyn z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki .

    W dużej misce mieszamy 1,5 szklanki mąki z drożdżami , cukrem i solą . Dolewamy gorące mleko i mieszamy ( można mikserem ze specjalną końcówką ). Dodajemy jajko i ponownie mieszamy . Mieszając dodajemy pozostałą mąkę , po pół szklanki na raz , dobrze wyrabiamy ciasto po każdym dodaniu . Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski , przekładamy je na oprószony mąką blat i ugniatamy , aż będzie gładkie i elastyczne ( ok 8 minut ).
    Dzielimy ciasto na 10 równych części . Formujemy z nich podłużne wałeczki i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-35 minut .Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 10-12 minut , aż nabiorą złotego koloru .

Porady

Przed włożeniem do piekarnika możemy posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem ( ale nie trzeba ) .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować