Bułki "APETYCZNE PUPCIE"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jedne z lepszych jakie jadłam do tej pory. Nawet na drugi dzień są pyszne i świeże (a to rzadkość wśród drożdżowych wypieków). Pyszne!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 120 ml mleka
    80 ml wody
    20g drożdży
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    duża łyżka masła
    ok 500-600g mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Bułki "apetyczne pupcie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku wymieszanym z wodą rozpuszczamy drożdże i cukier. W misce mieszamy ok 400g mąki z solą, roztopione i ostudzone masło, mleko z wodą i drożdżami i wyrabiamy ciasto, podsypując je mąką. Zagniatamy je nie krócej niż 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godz, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto uderzamy 2-3 razy pięścią i dajemy odpocząć na 5 minut.

    Dzielimy je na ok 10 kawałków, z których formujemy bułeczki. Lekko obtaczamy je w mącę i robimy dosyć mocne wgłębienie (np trzonkiem od łyżki drewnianej). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie na 30 minut, by podrosły.

    Nagrzewamy piekarnik do 190st.

    Przed włożeniem do piekarnika ponownie dociskamy je lekko drewnianą łyżką.

    Pieczemy ok 20 minut.

    Studzimy i wcinamy :-)



    Bułeczki możemy także przygotować wieczorem, uformować je i schować do lodówki. Rano wyjąć, nagrzać piekarnik, upiec i już mamy mistrzowskie śniadanie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować