Bulionówka domowa warzywno - drobiowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zastanawiałam się jak pozbyć się z kuchni kostek rosołowych, a właściwie jak je mogę zastąpić. Przecież mogę zrobić swoje wydanie i to dużo zdrowsze niż sklepowe, moje kostki rosołowe, a właściwie bulionówki z lodówki.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    2 ćwiartki z kurczaka, lub inna część drobiu z kością
    3 średnie marchewki
    plaster selera
    2 ząbki czosnki
    1 cebula przypiekana nad ogniem
    1 por, tylko biała część
    zielona natka pietruszki
    świeża bazylia
    kilka ziaren pieprzu czarnego
    kilka ziaren ziela angielskiego
    liść laurowy
    1.5 łyżki soli gruboziarnistej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Bulionówka domowa warzywno - drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Nastawiamy wywar jak na rosół, gotujemy na małym ogniu ok. godziny, po tym czasie wyciągamy z wywaru mięso i dokładnie obieramy je z kości. Nadal gotujemy razem z obranym mięsem, woda powinna odparować do poziomu gotujących się składników.

    2. Z odparowanego wywaru wyciągamy cebulę oraz ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Pozostałe składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Masę bulionową ponownie przekładamy do rondla i jeśli jest potrzeba redukujemy wodę, aby masa stała się zwarta i gęsta, pod koniec dodajemy zieloną natkę pietruszki i świeże liście bazylii.

    3. Do małego słoiczka przekładamy część bulionówki, którą zużyjemy w krótkim czasie i możemy ją przetrzymywać w lodówce do używania na bieżąco do zup i sosów. Pozostałą część pakujemy w folię do żywności w małych porcjach, układamy w pojemniku i przekładamy do zamrażalki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kostka rosołowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować