Bułeczki żytnie

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Pyszne bułeczki na zdrowe śniadanie. Najlepiej smakują pierwszego dnia.

  • 60 min

Składniki:

  • 220g mąki żytniej
    220g mąki pszennej
    1 łyzeczka soli
    60g drożdży
    2 łyżki miodu

Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę obydwu rodzajów wymieszać w misce z solą. Zrobić zagłębienie wkruszyć drożdże, wlać 3/4 szklanki ciepłej wody, dodać łyżkę miodu. Zmieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Dodać pozostały miód i ponownie 3/4 szklanki ciepłej wody, zagnieść gładkie ciasto. Wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1/2 godziny.
  • 3. Ciasto wyłożyć na opruszoną mąką stolnicę i podzielić na ok. 12 porcji. Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu naciąć krzyż. Odstawić przykryte ściereczką na 15 minut.
  • 4. Piec w temperaturze 200 stopni. Razem z bułeczkami wstawić do piekarnika naczynie z wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować