Bułeczki żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę obydwu rodzajów wymieszać w misce z solą. Zrobić zagłębienie wkruszyć drożdże, wlać 3/4 szklanki ciepłej wody, dodać łyżkę miodu. Zmieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce.
2.Dodać pozostały miód i ponownie 3/4 szklanki ciepłej wody, zagnieść gładkie ciasto. Wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1/2 godziny.
3.Ciasto wyłożyć na opruszoną mąką stolnicę i podzielić na ok. 12 porcji. Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu naciąć krzyż. Odstawić przykryte ściereczką na 15 minut.
4.Piec w temperaturze 200 stopni. Razem z bułeczkami wstawić do piekarnika naczynie z wodą.
Komentarze