Bułeczki ze śliwką

0 (0 ocen)

Moje dzieci bardzo lubią na podwieczorek zjeść ciepłą drożdżówkę od czasu do czasu kupuję gotowe w sklepie, ale zawsze lepiej zrobić swoje.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki + 3 łyżki
    1/2 szklanki cukru+1 łyżka
    7 dag masła
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    5 dag drożdży
    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    Kruszonka:
    8 dag mąki
    5 dag mielonych migdałów
    8 dag cukru
    10 dag masła
    Dodatkowo:
    14 śliwek węgierek
    5 dag białej czekolady
    2 łyżki mielonych migdałów
    1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozczyn podgrzać troszkę mleko i rozpuścić w nim drożdże, następnie wymieszać je z 3 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
    Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem dodać do niej kandyzowaną skórkę i jajko oraz rozczyn, wszystko najlepiej ręką wymieszać i na koniec dodać stopione i przestudzone masło, wyrobić gładkie i lśniące ciasto które odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z 2 łyżkami mielonych migdałów, śliwki umyć i usunąć z nich pestki starając się nie rozerwać na dwie części, w miejsce pestki nałożyć czekoladę z migdałami.
  • bułeczki ze śliwką 3. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy i wyciąć większa szklanką krążki mi wychodzi z tej porcji 14 sztuk na środku ułożyć śliwkę i zlepić bułeczkę.
  • bułeczki ze śliwkami 4. Gotowe bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować ubitym jajkiem i posypać kruszonką przygotowaną z podanych składników.
  • 5. Bułki jeszcze raz odstawić do podrośnięcia. Piec około 30 min w temp. 170st po upieczeniu przestudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować