Bułeczki z nadzieniem serowo-budyniowym

4.48 (166 ocen)

Wyglądają i smakują wyśmienicie! Bułeczki znikają w mgnieniu oka.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 625 g mąki
    - 50 g drożdży
    - 1 szklanka mleka
    - 125 g masła
    - 1 łyżka oleju słonecznikowego
    - 2 jajka
    - 100 g cukru
    - 1 opakowanie cukru waniliowego

    Nadzienie:
    - 1 szklanka mleka
    - 1 torebka budyniu waniliowego
    - 250 g białego sera
    - 50 g cukru
    - rodzynki wedle uznania

    Dodatkowo:
    - lukier do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Ser

Bułeczki z nadzieniem serowo-budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże wymieszać bardzo dokładnie z 3 łyżkami mleka i łyżeczką cukru. Mąkę wsypać do miski i zrobić w niej zagłębienie i wlać rozrobione drożdże. Zasypać niewielką ilością mąki i wstawić w ciepłe miejsce, by zaczyn mógł wyrosnąć. Następnie na mąkę z brzegu ciasta dodać cukier i cukier waniliowy, resztę mleka, jajka, rozpuszczone masło, olej i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Nadzienie:
    Z mleka i proszku budyniowego przygotować bardzo gęsty budyń. Po ugotowaniu dodać masło, cukier i ser, następnie wymieszać i dodać rodzynki. W czasie stygnięcia budyń kilkakrotnie przemieszać.
  • 3. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na prostokąt o grubości ok. 6 mm i posmarować ostudzonym budyniem. Zwinąć od dłuższej strony i pokroić nożem na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 15 minut do zarumienienia.
  • 4. Po upieczeniu możemy posmarować ciepłe bułeczki lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Bułka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować