Bułeczki świnki

wyświetlono: 344 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Te bułeczki sprawiają, że uśmiech od razu pojawia się na twarzy. Dzieciaki je uwielbiają.

opublikowany: 05.09.2012
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki
    35 g drożdży
    2/3 szklanki mleka (szklanka250 ml)
    70 g cukru
    2 jaja
    70g masła
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
    Nadzienie: powidła, marmolada różana, budyń, czekolada
    Pisaki do dekoracji lub lukier
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Bułeczki świnki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i mleka przygotować zaczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Zostawić go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Do podrośniętego zaczynu dodać mąkę, ubite z cukrem i solą jaja. Wszystko dokładnie wymieszać. Roztopione i letnie masło wlać do reszty składników. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 45 minut. Podrośnięte ciasto odgazować na stolnicy kilkukrotnie je ugniatając. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką koła na buzie, a kieliszkiem kółka na ryjki. Uszka zrobić z małych porcji ciasta. Jedno kółko smarować roztrzepanym białkiem, nałożyć łyżeczkę nadzienia, zlepić drugim kółkiem. Białkiem posmarować ryjek i uszki. W ryjku zrobić dwie dziurki. Świnki smarować rozkłóconym żółtkiem z dodatkiem mleka. Piec w 180-190 stopniach przez około 15-20 minut. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić świnki za pomocą pisaków do dekoracji lub lukru.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: teresaserafin

Bułeczki Świnki

Śliczne i pyszne bułeczki będą wspaniałą atrakcją dla dzieci.

kategoria: bułki bułki drożdżowe Ciasta Desery opublikowany: 21.11.2015 | wyświetlono: 443 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: elapolo elapolo

Bułeczki świnki

Każda dzieicęca buzia po zobaczeniu ich nie pozostanie obojętna.

kategoria: Pieczywo bułki opublikowany: 06.03.2017 | wyświetlono: 282 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE