Bułeczki świnki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Te bułeczki sprawiają, że uśmiech od razu pojawia się na twarzy. Dzieciaki je uwielbiają.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki
    35 g drożdży
    2/3 szklanki mleka (szklanka250 ml)
    70 g cukru
    2 jaja
    70g masła
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
    Nadzienie: powidła, marmolada różana, budyń, czekolada
    Pisaki do dekoracji lub lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułeczki świnki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i mleka przygotować zaczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Zostawić go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Do podrośniętego zaczynu dodać mąkę, ubite z cukrem i solą jaja. Wszystko dokładnie wymieszać. Roztopione i letnie masło wlać do reszty składników. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 45 minut. Podrośnięte ciasto odgazować na stolnicy kilkukrotnie je ugniatając. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką koła na buzie, a kieliszkiem kółka na ryjki. Uszka zrobić z małych porcji ciasta. Jedno kółko smarować roztrzepanym białkiem, nałożyć łyżeczkę nadzienia, zlepić drugim kółkiem. Białkiem posmarować ryjek i uszki. W ryjku zrobić dwie dziurki. Świnki smarować rozkłóconym żółtkiem z dodatkiem mleka. Piec w 180-190 stopniach przez około 15-20 minut. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić świnki za pomocą pisaków do dekoracji lub lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować