Bułeczki świnki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać. Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i mleka przygotować zaczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Zostawić go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Do podrośniętego zaczynu dodać mąkę, ubite z cukrem i solą jaja. Wszystko dokładnie wymieszać. Roztopione i letnie masło wlać do reszty składników. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 45 minut. Podrośnięte ciasto odgazować na stolnicy kilkukrotnie je ugniatając. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką koła na buzie, a kieliszkiem kółka na ryjki. Uszka zrobić z małych porcji ciasta. Jedno kółko smarować roztrzepanym białkiem, nałożyć łyżeczkę nadzienia, zlepić drugim kółkiem. Białkiem posmarować ryjek i uszki. W ryjku zrobić dwie dziurki. Świnki smarować rozkłóconym żółtkiem z dodatkiem mleka. Piec w 180-190 stopniach przez około 15-20 minut. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić świnki za pomocą pisaków do dekoracji lub lukru.
Komentarze