Bułeczki śliwką nadziane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 7 osób

Sezon śliwkowy staram się wykorzystać w 100%. Oczywiście na pierwszym miejscu są ciasta z ich udziałem:). Później przyjdzie pora na obowiązkowe knedle i przetwory. Tym razem obiecałam, dzieciom bułeczki ze śliwką. I wykonałam:). Pomysł z czekoladą w środku okazał się miłym zaskoczeniem.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • Składniki na około 18 -20 sztuk:
    • 60 dag mąki,
    • 5 dag drożdży,
    • 1 szklanka mleka,
    • 3 małe jajka,
    • 10 dag masła,
    • 0,5 szklanki cukru
    • Szczypta soli,
    Nadzienie:
    • Około18-20 śliwek węgierek
    • Ok 10 kostek czekolady białej,
    • Ok 10 kostek czekolady gorzkiej
    Kruszonka:
    • 4 łyżki mąki,
    • 4 łyżki cukru trzcinowego,
    • 1 łyżeczka cynamonu,
    • Około 7 dag masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułeczki śliwką nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte ciasto 1. CIASTO:Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn posiadał konsystencję śmietany. Tak przygotowany pozostawimy do podrośnięcia.
    Masło topimy i studzimy. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem.
    Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól oraz ubite jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Ciasto zagniatamy jeszcze 5 minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki i garnka. Ponownie odstawiamy go do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
    Między czasie przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę.
  • składniki kruszonki 2. KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach rozkruszamy je. Kruszonką posypujemy uformowane i posmarowane jajkiem bułeczki.
  • przygotowanie nadzienia 3. NADZIENIE: Śliwki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacinamy i wyjmujemy z nich pestkę. W miejsce pestki wkładamy całą lub połowę kostki czekolady (zależy jak duża jest śliwka).
    Śliwki, nadziane czekoladą stanowić będą nadzienie bułeczek
  • nakładanie nadzienia 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Delikatnie wałkujemy na grubość około1,5 cm i dzielimy na kwadraty (około 18 części). Wszystko zależy od tego jakiej wielkości mamy śliwki. Im mniejsze tym więcej bułek wychodzi.
    Na środek każdego kwadratu nakładamy śliwkę z czekoladą.
  • formowanie 5. Zawijamy brzegi ku górze i zlepiamy je w jednym punkcie formując bułeczki. Gotowe układamy na blaszkę (miejscem lepienia do dołu).
  • przed pieczeniem 6. Bułeczki pozostawiamy do podrośnięcia, następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować