Bułeczki otrębowo-owsiane

5 (158 ocen)

  • 2 godz.

Domowe pieczywo bogate w błonnik. Bułeczki są puszyste w smaku przypominają grahamki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
    40 g otrębów pszennych
    40 g płatków owsianych
    300 ml ciepłej wody
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru lub miodu
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oliwy
    odrobina mleka do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki otrębowo-owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z cukrem , 2 łyżkami mąki i 100 ml wody, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę wody oraz pozostałe składniki oraz wyrośnięte drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto jest gotowe gdy łatwo odkleja się od ręki.
    Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Gdy ciasto podwoi swą objętość , wyjąć je na blat, przerobić, aby wyszło nadmiar powietrza.
    Uformować podłużne bułeczki. Ja zrobiłam 8 dość dużych, mniejszych wyjdzie ok 12 sztuk.
    Ułożyć bułki na wyścielonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczyć.
    Pozostawić w cieple na pół godziny.
  • 4. Bułki posmarować mlekiem. Piec 25-30 minut w 190 *C.
    Wyjąć, ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować