Bułeczki nadziewane zapiekane z beszamelem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonałe na ciepłą kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 małych bułek
    1 kg pieczarek
    łyżka masła (z czubkiem)
    łyżka mąki (z czubkiem)
    szklanka mleka
    1 łyżeczka soku z cytryny
    3 łyżki startego żółtego sera + do posypania
    surowe żółtko
    duży pęczek szczypiorku
    pieprz, sól
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułeczki nadziewane zapiekane z beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki pokroić i poddusić do miękkości (bez tłuszczu).
  • bułeczki w trakcie nadziewania 2. Rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać do połączenia składników. Cały czas mieszając stopniowo dodawać mleko. Mieszać do momentu aż powstanie gładki i gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać rozmącone żółtko, sok z cytryny, starty ser, pokrojony szczypiorek oraz pieczarki. Całość doprawić solą i pieprzem.
  • bułeczki przed pieczeniem 3. Z bułeczek ściąć wierzch i zrobić w nich wgłębienia na farsz, nakładać po 2 łyżki farszu. Posypać serem żółtym. Można przykryć ściętymi ,,kapturkami’’. Zapiekać 10-15 minut w temp. 180 stopni. Podawać z ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować