10 małych bułek
1 kg pieczarek
łyżka masła (z czubkiem)
łyżka mąki (z czubkiem)
szklanka mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki startego żółtego sera + do posypania
surowe żółtko
duży pęczek szczypiorku
pieprz, sól
szczypta gałki muszkatołowej
Bułeczki nadziewane zapiekane z beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki pokroić i poddusić do miękkości (bez tłuszczu).
2.Rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać do połączenia składników. Cały czas mieszając stopniowo dodawać mleko. Mieszać do momentu aż powstanie gładki i gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać rozmącone żółtko, sok z cytryny, starty ser, pokrojony szczypiorek oraz pieczarki. Całość doprawić solą i pieprzem.
3.Z bułeczek ściąć wierzch i zrobić w nich wgłębienia na farsz, nakładać po 2 łyżki farszu. Posypać serem żółtym. Można przykryć ściętymi ,,kapturkami’’. Zapiekać 10-15 minut w temp. 180 stopni. Podawać z ulubionym sosem.
Komentarze