Bułeczki na zakwasie ze świeżą natką

0 (0 ocen)

Nie ma nic lepszego niż ciepłe chrupiące domowe bułeczki, do tego jajeczko lub dżem i dzionek dobrze rozpoczynamy:)

Składniki:

  • 400 g mąki typ 650
    1 łyżeczka soli
    3 łyżeczki cukru
    30 g świeżych drożdży
    3 łyżki oleju
    1 szklanka aktywnego zakwasu
    1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
    1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki na zakwasie ze świeżą natką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas wyjąć z lodówki na około 3-4 godziny przed szykowaniem ciasta na bułeczki. Do miski przesiać mąkę dodać sól,cukier i wymieszać. Dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć je z mąką. Natkę umyć, porządnie wysuszyć i drobniutko poszatkować. Dodać do miski i wymieszać.W osobnej misce wymieszać zakwas z woda i olejem. Przelać mieszaninę do ciasta i wyrobić. Wyrabiać początkowo łyżką drewnianą a potem dokończyć dłonią. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki jest dobrze wyrobione. Posypać lekko mąką,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Po wskazanym czasie ponownie wyrobić, podzielić na 6 części i zrobić bułeczki. Ułożyć bułki na blasze wyłożonej do papierem do pieczenia i wstawić blachę do lodówki na noc. Na drugi dzień rano wyjąć z lodówki i nagrzać piekarnik do 200 st.Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika posmarować wodą. piec bułeczki 25 minut. Wyjąc ostudzić lekko i podawać:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować