Bułeczki na podmłodzie

0 (0 ocen)

Fantastyczne bułki! Tak dobre, że dopiero za trzecim razem mogłam zrobic zdjęcie ;) długo świeże, dzięki podmłodzie i jogurtowi, mięsiste, puszyste… pycha!

Składniki:


  • Podmłoda:
    7 g świeżych drożdży
    200 g mleka
    200 g mąki pszennej typ 650
    Ciasto właściwe:
    100 g jogurtu naturalnego
    300 g mąki pszennej typ 650
    8 g soli
    15 g miodu
    15 g masła
    + jajko do posmarowania
    + kilka łyżek maku do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki na podmłodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Podmłoda: do zimnego mleka wkruszyć drożdże, wymieszać, wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Miskę owinąć szczelnie folią, wstawić na 8 godzin (noc) do lodówki.

    Rano wyjąć zaczyn, jogurt i masło by się trochę ogrzały.
    Do misy robota wrzucić mąkę i sól. Dodać miód i masło, wlać jogurt. Na koniec dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

    Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 10 kawałków. Z każdego uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia.

    Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać obficie makiem.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jogurt Mak Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować