Fantastyczne bułki! Tak dobre, że dopiero za trzecim razem mogłam zrobic zdjęcie ;) długo świeże, dzięki podmłodzie i jogurtowi, mięsiste, puszyste… pycha!
Składniki:
Podmłoda:
7 g świeżych drożdży
200 g mleka
200 g mąki pszennej typ 650
Ciasto właściwe:
100 g jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej typ 650
8 g soli
15 g miodu
15 g masła
+ jajko do posmarowania
+ kilka łyżek maku do posypania
Bułeczki na podmłodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Podmłoda: do zimnego mleka wkruszyć drożdże, wymieszać, wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Miskę owinąć szczelnie folią, wstawić na 8 godzin (noc) do lodówki.
Rano wyjąć zaczyn, jogurt i masło by się trochę ogrzały.
Do misy robota wrzucić mąkę i sól. Dodać miód i masło, wlać jogurt. Na koniec dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 10 kawałków. Z każdego uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia.
Komentarze