Bułeczki krucho-drożdżowe

4.46 (173 ocen)

Drożdżówki, które znikają w mgnieniu oka. Polecam!!!

Składniki:

  • 10 dag drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    5 łyżek cukru
    1 kg mąki
    4 jajka
    1 kostka masła
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka soli

    Nadzienie:
    1 słoik dżemu ( może być budyń, masa twarogowa, masa makowa)
Wystaw ocenę:

4.46 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z cukrem i dwiema łyżkami mąki i odstawiam do wyrośnięcia na ok 20 min. W tym czasie masło siekam z mąką i solą, dodaję jajka i śmietanę. Zagniatam i dolewam wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiam rękami, aż zacznie odstawać od rąk i ścianek naczynia. Na początku jest strasznie płynne i kleiste, ale w miarę wyrabiania nabiera elastycznej konsystencji.
    Wykładam na posypany mąką blat, rozwałkowuję cienki placek, smaruję dżemem i zwijam jak roladę zaczynając z jednego końca do środka ciasta i z drugiego końca również kierując się ku środkowi. Obydwie rolady rozdzielam za pomocą radełka i każdą z nich kroję w kawałki.
    Układam na suchej blasze, wierzch każdej bułeczki smaruję rozmąconym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150-160'C na ok 25 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na talerz. Można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować