Bułeczki Igorka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ulubione bułeczki mojego synka Igorka. Zdrowe - z dodatkiem otrębów i płatków owsianych. Raz upieczesz, będziesz piec już zawsze.

  • 60 min

Składniki:

  • • ½ opakowania drożdży
    • 1 ½ szklanki wody
    • Zioła: wg upodobania (oregano, bazylia)
    • 50 ml oleju
    • 600 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 30 g otrębów
    • 30 g płatków owsianych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki igorka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto (należy wziąć pod uwagę, iż ciasto musi wyrosnąć) i zalewamy podgrzaną, ale nie wrzącą, wodą. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy cukier, sól, olej, zioła w ilości odpowiedniej do naszych upodobań smakowych oraz mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto, które nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Następnie z ciasta robimy niezbyt duże kuleczki – ciasto jeszcze urośnie, układamy je na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.
  • bułeczki Igorka 3. Gdy bułeczki już ostatecznie urosną, smarujemy wierzch zimną wodą i wkładamy do pieca. Pieczemy w temperaturze 180oC na złotobrązowy kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować