Bułeczki igorka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto (należy wziąć pod uwagę, iż ciasto musi wyrosnąć) i zalewamy podgrzaną, ale nie wrzącą, wodą. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy cukier, sól, olej, zioła w ilości odpowiedniej do naszych upodobań smakowych oraz mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto, które nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Następnie z ciasta robimy niezbyt duże kuleczki – ciasto jeszcze urośnie, układamy je na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.
3.Gdy bułeczki już ostatecznie urosną, smarujemy wierzch zimną wodą i wkładamy do pieca. Pieczemy w temperaturze 180oC na złotobrązowy kolor.
Komentarze