• Połówka średniej wielkości arbuza
• 3 łyżeczki żelatyny
• 1/3 szklanki wrzącej wody
Sposób przygotowania przepisu:
Arbuzowe kwiatki galaretkowe
1.
Z arbuza odkrawamy skórkę i usuwamy pestki, następnie rozdrabniamy w blenderze na jednolitą masę (w tym przypadku sok).
2.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody, przestudzamy i mieszamy z sokiem z arbuza.
3.
do lodówki do stężenia.
Płytkie naczynie np. żaroodporne wykładamy folią aluminiową (jeśli opłuczemy je zimną wodą folia się przyklei i nie będzie ślizgać po naczyniu), którą delikatnie wygładzamy uważając żeby jej nie uszkodzić, gdyż wypłynie nam galaretka.
Następnie wylewamy przygotowaną galaretkę i odstawiamy
4.
do ciasta.
Gdy galaretka stężeje wyjmujemy z naczynia folię z galaretką i kładziemy na gładkiej powierzchni np. blacie. Foremką do ciastek wycinamy z galaretki kwiatki. Foremkę należy dokładnie docisnąć do foli, żeby przeciąć galaretkę. Kwiatek najlepiej przełożyć za pomocą łyżki
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze