Bułeczki drożdżowe z owocowymi kremami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Czasem warto wstać wcześnie rano i przygotować dla rodziny smakowite bułeczki drożdżowe z owocowymi kremami, które można zabrać na piknik, plażę lub po prostu zjeść tuż po upieczeniu, parząc sobie przy tym palce. Ostrzegam, od tych bułeczek nie można się oderwać!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka mąki
    1/4 szklanki mleka
    250 g mąki
    szczypta soli
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
    100 g masła (stopionego)
    1 jajko
    1 żółtko
    białko i odrobina mleka do posmarowania bułeczek
    kremy owocowe (domowe)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bułeczki drożdżowe z owocowymi kremami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszaj z miodem i łyżeczką mąki. Zalej ciepłym mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże się spienią.
  • 2. Przesianą mąkę połącz z solą, cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Wlej masło, drożdże, wbij jajko i żółtko.
  • 3. Ciasto mieszaj, aż będzie jednolite i będzie odchodziło od ręki.
  • 4. Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  • 5. Wyrośnięte ciasto wyrób przez chwilę. Oddzielaj małe kuleczki, formuj z nich placuszki z dziurką. Ciasto układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 6. W każde wgłębienie w bułeczce nałóż łyżkę kremu owocowego. Bułeczki odłóż na kilkanaście minut.
  • 7. Bułeczki piecz 15-20 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować