Bułeczki drożdżowe- koperty z serem

4.45 (206 ocen)

  • 40 min

Puszyste, mięciutkie, pachnące wanilią w sam raz na drugie śniadanie lub do kawy i herbaty.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    5 szklanek mąki
    1 szklanka ciepłego mleka
    3 jajka
    5 dag drożdży
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    6 dag masła lub margaryny
    Składniki nadzienia:
    40 dag białego sera
    2 żółtka
    ½ szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżki miękkiego masła
    1 jajko do posmarowania bułek
    Ponadto tłuszcz do formy i mąka
Wystaw ocenę:

4.45 (206 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki drożdżowe- koperty z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać mąkę, pozostałe cukry, jajka, mleko, zagnieść na jednolitą masę. Tłuszcz roztopić, przestudzony dodać do ciasta i tak długo zagniatać aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło.
    Składniki na nadzienie utrzeć robotem na jednolitą masę.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, rozwałkować na grubość około 4-5 mm i pociąć na kwadraty o wymiarach około 6 cm. Na środku kwadratów ułożyć nadzienie serowe, skleić do środka rogi, przed sklejeniem posmarować trochę białkiem.
    Bułeczki przełożyć na wysmarowaną blachę tłuszczem i posypaną mąką, odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Przed wstawieniem do piekarnika każdą bułkę posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. około 180 stopni przez 20 minut. Bułeczki mają mieć złoty kolor.

Porady

Do sera można dodać cynamon lub skórkę otartą z pomarańczy albo cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować