Bukiet wielkanocny

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sałatka podana w buraczanych miseczkach prezentuje się wspaniale.

Składniki:

  • 8 średnich buraków
    5 jajek
    cebula
    3 ogórki konserwowe
    po 1/2 pęczka szczypiorku, koperku i natki pietruszki
    2-3 łyżki majonezu
    sok z 1 cytryny
    sól
    biały mielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Bukiet wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki szorujemy i gotujemy ok. 40 minut. Studzimy i obieramy. Lekko ścinamy
    od dołu i wydrążamy środki, zostawiając 3-mm ścianki. Brzegi wycinamy, tworząc płatki kwiatu. Oprószamy z obu stron solą i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w małą kostkę (jedno żółtko siekamy i odkładamy do dekoracji).
  • 3. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Polewamy wrzątkiem i bardzo dokładnie
    osączamy. Ogórki kroimy w małą kostkę. Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy (kilka gałązek natki odkładamy).
  • 4. Pokrojone składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do buraczanych miseczek. Posypujemy żółtkiem i dekorujemy natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Jajka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować