Bukiet wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki szorujemy i gotujemy ok. 40 minut. Studzimy i obieramy. Lekko ścinamy
od dołu i wydrążamy środki, zostawiając 3-mm ścianki. Brzegi wycinamy, tworząc płatki kwiatu. Oprószamy z obu stron solą i skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w małą kostkę (jedno żółtko siekamy i odkładamy do dekoracji).
3.Cebulę obieramy i drobno siekamy. Polewamy wrzątkiem i bardzo dokładnie
osączamy. Ogórki kroimy w małą kostkę. Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy (kilka gałązek natki odkładamy).
4.Pokrojone składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do buraczanych miseczek. Posypujemy żółtkiem i dekorujemy natką.
Komentarze