Grysikowiec z galaretką i owocami (bez pieczenia)

4.49 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Grysikowiec to przepyszne i lekkie ciasto, doskonałe na upalny letni dzień. Jest niesamowicie proste w wykonaniu, poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni. I możecie być pewni, że zawsze się uda a goście będą zachwyceni ;)

Składniki:

  • Masa grysikowa:
    1 l mleka
    200 g masła
    2/3 szkl cukru
    łyżka cukru waniliowego
    1 szkl grysiku

    2 galaretki malinowe
    brzoskwinia
    1 szkl borówki amerykańskiej
    1 szkl malin

    ok 100 g herbatników
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Galaretki

Grysikowiec z galaretką i owocami (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 2 szkl gorącej wody, ostudzić.
    Blaszkę (21x21cm) wyłożyć folią aluminiową i ułożyć warstwę herbatników.

    2/3 mleka zagotować z masłem i cukrami. Resztę zimnego mleka wymieszać z kaszką manną (dzięki temu nie zrobią się grudki podczas gotowania). Gdy mleko z masłem się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać energicznie rózgą aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki, ostudzić.

    Na masę grysikową wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką malinową. Ciasto przełożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować