Grysikowiec to przepyszne i lekkie ciasto, doskonałe na upalny letni dzień. Jest niesamowicie proste w wykonaniu, poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni. I możecie być pewni, że zawsze się uda a goście będą zachwyceni ;)
Składniki:
Masa grysikowa:
1 l mleka
200 g masła
2/3 szkl cukru
łyżka cukru waniliowego
1 szkl grysiku
Grysikowiec z galaretką i owocami (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuścić w 2 szkl gorącej wody, ostudzić.
Blaszkę (21x21cm) wyłożyć folią aluminiową i ułożyć warstwę herbatników.
2/3 mleka zagotować z masłem i cukrami. Resztę zimnego mleka wymieszać z kaszką manną (dzięki temu nie zrobią się grudki podczas gotowania). Gdy mleko z masłem się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać energicznie rózgą aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki, ostudzić.
Na masę grysikową wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką malinową. Ciasto przełożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Komentarze