Budyń cytrynowy

4.5 (166 ocen)

idealny na podwieczorek nie tylko dla dzieci

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
    sok z 1 cytryny
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka masła
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlać pół szklanki mleka. Dodać do niego cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenna i żółtka. Wszystko razem dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać mieszaninę mleka i mąk. Zagotować cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje wyłączyć gaz. Do budyniu dodać masło i sok z cytryny. Dobrze razem wymieszać. Przełożyć do miseczek. Podawać na gorąco lub na zimno. Jak kto lubi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować