Owoce możemy zamienić na dowolne, a również możemy je zastąpić serem lub budyniem
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
80 dag mąki
100 g masła
1/4 kostki drożdży ( 25 g )
330 ml mleka
2 jajka
1 żółtko
100 g cukru
kruszonka:
50 g masła
70 g mąki
100 g cukru
nadzienie:
300 g śliwek fioletowych
dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki mleka
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wlewamy podgrzane mleko, kruszymy do niego drożdże, dodajemy połowę cukru oraz odrobinę soli i 3 łyżki mąki. Mieszamy, odstawiamy aż urośnie zaczyn.
*Do miski z mąką wlewamy zaczyn, dodajemy jajka, resztę cukru, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie, następnie wlewamy rozpuszczone wcześniej ostudzone masło, wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
* Kiedy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na 15 części. Formujemy okrągłe bułeczki, spłaszczamy dłonią, za pomocą dna od szklanki robimy wgłębienie pośrodku. W każde wgłębienie układamy pokrojone w ćwiartki śliwki. . Zostawiamy aby podrosły.
* Brzegi bułeczek smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 20 minut aż się zrumienią.
Komentarze