Bułeczki drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować zaczyn: drożdże rozmieszać z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę, wymieszać. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowany zaczyn wylać do przesianej do miski mąki i odstawić do wyrośnięcia.
2.Po około 15-20 minutach dodać cukier, ciepłe mleko, jajko i 1 żółtko (białko zostawić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Kiedy będzie miało już jednolita konsystencję dodać rozpuszczona margarynę i wyrabiać dalej aż połączy się ona z ciastem. Można dodać garść mąki, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm lub grubiej. Pokroić na kwadraty. Śliwki wypestkować i każda połówkę przekroić na cztery. Obsypać cukrem i cynamonem. Na każdym kwadraciku ciasta układać po 3-4 kawałki śliwki i sklejać ciasto formując bułeczki.
4.Z podanych składników przygotować kruszonkę. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym białkiem i udekorować kruszonką. Bułeczki wstawić do piekarnika.
5.Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (przy termoobiegu). Smacznego :)
Komentarze