Buchty cynamonowe z rozmarynem i pijaną gruszką

0 (0 ocen)

Oryginalne w smaku drożdżowe bułeczki z gruszkami gotowanymi w winie

Składniki:

  • ROZCZYN:
    25 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2/3 łyżki mąki
    1/2 szklanki mleka
    CIASTO:
    50 dag mąki pszennej tortowej
    szczypta soli
    1 jajko
    około 3/4 szklanki mleka
    8 dag cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczki kardamonu
    szczypta kurkumy
    gałązka świeżego rozmarynu
    DO OBTACZANIA:
    3 dag masła
    1 łyżeczka cynamonu
    DODATKOWO:
    3 twarde gruszki
    2 gałązki świeżego rozmarynu
    16 g cukru wanilinowego
    czerwone półsłodkie wino
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Buchty cynamonowe z rozmarynem i pijaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buchty cynamonowe z rozmarynem i pijaną gruszką 1. ROZCZYN:
    Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mąką i letnim mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Buchty cynamonowe z rozmarynem i pijaną gruszką 2. OWOCE:
    Gruszki umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do rondelka, dodać cukier wanilinowy i gałązki rozmarynu, zalać taką ilością wina, żeby owoce były nim lekko przykryte.
    Gotować na wolnym ogniu, aż gruszki zmiękną, ale pozostaną jędrne. Czas zależy od odmiany, ja użyłam odmiany pera rocha i gotowałam około 15 minut.
  • Buchty cynamonowe z rozmarynem i pijaną gruszką 3. CIASTO:
    Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, przyprawy i posiekane igiełki rozmarynu, wymieszać.
    Dodać wyrośnięty rozczyn i jajko, stopniowo dolewając letnie mleko mieszać łyżką aż składniki się połączą, następnie wyrobić dłońmi gładkie, elastyczne ciasto.
    Przykryć je w misce ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Buchty cynamonowe z rozmarynem i pijaną gruszką 4. Blaszkę o wymiarach 20x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Masło stopić w małym rondelku i wymieszać z cynamonem.
    Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przerobić i podzielić na 9 równych części, uformować kulki, obtoczyć je w mieszance masła i cynamonu, i ułożyć w blaszce w równych odstępach.
    Bułeczki lekko rozpłaszczyć, środek każdej naciąć głęboko nożem i w nacięcia wcisnąć po kawałku gruszki.
    Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Piec w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termoobiegu) przez około 25 minut.

Porady

Bułeczki nie są bardzo słodkie, więc po wystudzeniu można je oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Czerwone wino Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować