Brzoskwiniowy puch

5 (158 ocen)

Idealne ciasto na pogaduchy przy kawie :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki cukru
    5 jajek
    1 kostka margaryny (250 g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
    1 puszka brzoskwiń w zalewie
    sól
    tłuszcz i tarta bułka do formy
    cukier puder
    gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Brzoskwiniowy puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, a następnie dodać schłodzoną margarynę i posiekać nożem na kaszkę.
  • 2. Dodać żółtka i pół szklanki cukru, szybko wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część podzielić na 2 połowy, do jednej dodać kakao i wymieszać. Z ciasta uformować kule, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
  • 3. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i zmiksować blenderem.
  • 4. Tortownicę (średnica 26 cm) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i wyłożyć na dno tortownicy formując rant. Na cieście rozłożyć brzoskwinie. Małą porcję jasnego ciasta zetrzeć na tarce z dużymi otworami wprost na brzoskwinie.
  • 5. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Następnie nadal ubijać, dodając szklankę cukru. Pianę wyłożyć na ciasto i na wierzch zetrzeć na tarce ciemne ciasto.
  • 6. Wstawić do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na około 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu lekko posypać cukrem pudrem a następnie startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować