Brzoskwiniowy puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, a następnie dodać schłodzoną margarynę i posiekać nożem na kaszkę.
2.Dodać żółtka i pół szklanki cukru, szybko wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część podzielić na 2 połowy, do jednej dodać kakao i wymieszać. Z ciasta uformować kule, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
3.Brzoskwinie odsączyć z zalewy i zmiksować blenderem.
4.Tortownicę (średnica 26 cm) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i wyłożyć na dno tortownicy formując rant. Na cieście rozłożyć brzoskwinie. Małą porcję jasnego ciasta zetrzeć na tarce z dużymi otworami wprost na brzoskwinie.
5.Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Następnie nadal ubijać, dodając szklankę cukru. Pianę wyłożyć na ciasto i na wierzch zetrzeć na tarce ciemne ciasto.
6.Wstawić do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na około 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu lekko posypać cukrem pudrem a następnie startą czekoladą.
Komentarze